St. Paul Anıt Müzesi – Mersin

St. Paul Kilisesi, MS 11-12. yüzyıllarda Aziz Paul’e adanarak yaptırılmıştır. Kilise ve çevresinde 1997-2001 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra yapı, St. Paul Anıt Müzesi olarak 2001 yılında ziyarete açılmıştır.
 
Gülcan Acar
 
St. Paul (Aziz Paulus), Hristiyanlık dininde oldukça önemli bir figürdür. Yahudi kökenli bir aileden gelen Paulus MS 3 yılında Tarsus’ta doğmuştur. Hristiyanlığın öncülerinden Barnabas ile Hristiyanlık konusunda çalışmalar yapmış; MS 36 yılında hiç ummadığı bir anda İsa ile karşılaşmıştır. Bu karşılaşma sonrasında İsa’nın yolunda ilerleyeceğini açıklamış, Hristiyanlık inancının temel ilkelerini öğrenerek dini yaymak için çalışmıştır. MS 5. yüzyıldan itibaren Aziz Paul adına çok sayıda kilise inşa edilmiştir. Bu kiliselerden birkaç tanesi de Tarsus’ta yer almıştır. Günümüzde Tarsus’ta yapılan bu kiliselerden sadece bir tanesi korunabilmiş olup, St. Paul Anıt Müzesi bu yönü ile de büyük önem taşımakta ve Hristiyanlarca hac merkezi olarak da ziyaret edilmektedir. 
 
Kilisenin anıtsal nitelikteki ön giriş kapısı kuzey taraftadır. Girişin hemen sağında, bahçe içerisinde su kuyusu yer almaktadır. Kilisenin kuzeydoğu köşesinde çan kulesi mevcuttur.
 
Official Turkish Museums
 
Genel olarak dikdörtgen biçim oluşturan yapının planı oldukça basittir. Batıda dört sütunun taşıdığı tonozlu bir sundurma yer almakta olup tonozların iç kısmı gök mavisine boyanmış, köşeler ise stilize bitki motifleri ile süslenmiştir. Kilisenin sütun başlıkları korinth tarzı esas alınarak boyanmıştır. Zemin ise beyaz ve siyah mermer plakalarla kaplıdır.
 
Official Turkish Museums
 
Üç nefli kilisenin orta nefinin doğusunda yer alan yuvarlak pencerenin yanında, bulutların arasında iki melek tasviri bulunmaktadır. Pencerenin altında manzara resmi yer alır. Melek motiflerinin üzerindeki orta tonozda ise üçgen içerisinde bir göz motifi bulunmaktadır. Bir sonraki sahnede, başında halesi ile Hz. İsa ve yanlarda İncil yazarları resmedilmiştir. Figürler cepheden, kırmızı ve mavi kıyafetler içindedir. Hz. İsa sağ elini öne uzatmıştır, havariler ise İncil yazmaktadır. Sol ön tarafta Lucas ve boğa betimlemesi, onun arkasında Matheus (Mattios) bulunmaktadır. Bu figürün üst kısmı omuzlarından itibaren tahrip olmuştur ve sadece isminin bir kısmı okunabilmektedir. Sağ ön tarafta Markos (Marcos) ve aslan betimlemesi, onun arkasında ise bir kartal figürü ile Yohannes tasvir edilmiştir.
 
Official Turkish Museums
 
St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve çevresi, ruhani bir merkez olarak, 2020 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
 
Kaynak: Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Mersin'in Tarihi ve Turistik Yerleri

Sultaşa Otel

Oda Seçeneklerimiz